fbpx
Номинирайте участници за сцената на Форум КЛЮЧ 04.04.2020
май 9, 2019
Отворена покана за събития
януари 9, 2020

В поредица от радиопредавания ви представяме хора, които създават стойност за обществото ни

Проектът „Каузи с глас и лице" се изпълнява от Фондация Дарик и Фондация „Четиридесет и две"/ Форум КЛЮЧ с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проект „Каузи с глас и лице" е обществеността да се запознае с хората, които работят в граждански организации, да разбере какво стои зад усилията им, каква е тяхната мотивация и какви са успехите им.
https://www.activecitizensfund.bg/

Предаване 28: проф. Ивайло Търнев

Здравният медиатор е мост между уязвимите малцинствени общности и здравните и социалните служби. В генезиса на тази история е проф. Ивайло Търнев. В разговора участва и Огнян Каменов, който е секретар на "Национална мрежа на здравните медиатори".
Ще чуете историята за една невероятно борба от първо лице. И победа, която изглежда така - една смела жена от ромски произход, вярна на името си посвещава живота си на просветата, образованието и цената, която плаща за тях. Кирилка и кирилицата - така можем да наречем пътя на Кирилка Димитрова от Благоевград, която е писателка, бивша акушерка и жена с мисия. Защото вярва, че няма причина, човек да изживее живота си необразован.

Предаване 27: доцент Георги Попов и неговите пациенти

Ще се срещнете с историята на „Спасените спасители”. Доскоро не са се познавали, различни са по пол, възраст, професия. Близки са заради брагородстовто, което притеават и което ги връща отново в клиниката по инфекциозни болести във ВМА, за да дарят кръв, след като са се излекували от COVID-19. Предстои ви среща с доцент Георги Попов и неговите пациенти, които след срещата си с опасния вирус стават по необикновен начин част от екипа му.
Преливането на кръвна плазма е един от най-успешните начини за лечение и профилактика на COVID-19. Манипулацията, обаче може да се случи само от вече излекуван, с доказани антитела. Това изисква особена слелост.

Предаване 26: Надежда Дерменджиева

От началото на изолацията има нарастване на случаите на жертви на домашно насилие. 10 са жертвите, които са оповестени. 3500 са вече сигналите за агресия в семейна среда.
Коментираме казуса с:
Надежда Дерменджиева е изпълнителен директор на Българския фонд за жените
Катя Кръстанова от Фондация "Асоциация Анимус"

Предаване 25: AE Ventures / АЕ Венчърс

Днес се обединяваме заедно в подкрепа за българското предприемачество. AE Ventures / АЕ Венчърс предприемат инициатива в подкрепа на малкия и среден бизнес в България.
Целта на кампанията е да се подкрепят представители на малкия и среден бизнес в България, които демонстрират желание и умения да преструктурират работата си, така че да отговорят на новите предизвикателства на пазара.

Предаване 24: Станислава Неделчева и Елена Пеева

Отиваме в един паралелен свят в търсене на щастието. Днес ще ви разкажем историята на децата и майките от Център за социална рехабилитация и интеграция за деца и младежи с увреждания на сдружение „Паралелен свят" в Пловдив.
Станислава Неделчева и Елена Пеева от книжарница Надежда ще ни разкажат за мястото, където се сбъдват мечтите.

Предаване 23: Милена Ленева

Днес отправяме поглед към светлото бъдеще и властта на децата . „Училища на бъдещето“ е инициатива на Фондация „Темпо“.
Милена Ленева е човекът, който се грижи за развитието и образованието на децата. Другите замесени, които включваме по телефона са Калина Симидчийска, ментор на екип Забавно учене и г-жа Диана Робова.
Представяме ви комбинация от най-добрите идеи на всички деца, които участваха в предизвикателството „Училище на бъдещето“

Предаване 22: Красимира Величкова и Светлозар Георгиев

Българският дарителски форум, Фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България обединиха усилия за създаването на дарителски фонд „Обединени срещу Covid-19” за подпомагане на лечебни заведения и общности в нужда в цялата страна по време на кризата с коронавируса. Целта ни е да предоставим финансова подкрепа за най-уязвимите групи, засегнати от кризата.
Днес заедно с представителя на организацията Красимира Величкова и един от дарителите и съосновател на "Телерик" Светлозар Георгиев, ще ви разкажем от къде тръгна идеята, как се разгърна и кой се включи.
Репортажът на Вяра Деянова ни запознава с действията и подпомагането на каузата. Те са хората, за които времето за изолация е възможност да помагат. Георги Влайков от доброволно формирование „Пловдив 112“ споделя:
"В условията на пандемията се занимавахме с логистични задачи свързани с доставки на медикаменти и хранителни продукти."
Над 80 човека от различни доброволчески отряди се включват в проект за оказване на подкрепа на възрастни и на хора в затруднено положение в Троян и околните села.

Предаване 21: Творилницата

Извънредното положение вече е отменено, но за хората, за които сега ще разкажем, то винаги е извънредно.
Хора с психичноздравни проблеми, които трудно биват приемани на работа, макар да имат изключителни умения. Хора, които живеят със стигмата на срама и отхвърлеността. Но тези 11 мъже и жени, за които ще чуете сега, са имали късмета и куража да започнат работа в "Творилницата" на фондация "Глобална инициатива в психиатрията" и така да заживеят пълноценен живот.
Това е поредното социално предприятие, получило подкрепа от инициативата "Спаси спасителите". Поредното социално предприятие, с което ви запознаваме и което сега, в кризата, има нужда от помощта ни.
Разказът е на Пролет Велкова и Вяра Деянова

Предаване 20: Чудната градина

"Чудната градина" в Добрич е поредното социално предприятие, което е получило подкрепа от инициативата "Спаси спасителите", но и нашата помощ за работещите там ще е добре дошла и би била безценна. Най-лесният начин да помогнем е да си купим от тяхната продукция - красиви цветя,напр., или съвсем скоро и истински вкусни домати, но може да помогнем и със средства.
Разказът е на Пролет Велскова и Вяра Деянова.

Предаване 19: Миряна Маламин-Сирийски и Соня Джонева

Мисията на Фондация „Светът на Мария“ е да подобри качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства.
Със своята спокойна атмосфера, приготвени на място храни и напитки, кафене „Светове“ е прекрасно място за срещи и зареждащо с позитивни емоции преживяване. Има 4 ателиета сред които за домакински дейности и сувенири.
Чуйте как се справят в изолацията от Миряна Маламин-Сирийски и Соня Джонева

Предаване 18: Спаси спасителите

Поредицата "Властта на гражданите - какво можем заедно" се завръща в ефир. Важно е да се показва и разказва, че ние гражданите имаме реална власт, ако решим да я използваме умно и заедно. Без претенция, че можем да обхванием всички граждански организации, но се опитваме да представим работата, която вършат те. Важно е, защото НПО-тата в последните години живеят под силния натиск на хибридната пропаганда, биват подценявани и представяни като враг. Сега в кризата още по-отчетливо се вижда безценната им работа.
Предаването "Какво можем заедно" се реализира в рамките на проекта "Каузи с глас и лице", финансиран по Фонд Активни граждани България.
В няколко поредни епизода разказваме за инициативата "Спаси спасителите" на Българския център за нестопанско право и Аксенчър България, която помага на няколко социални предприятия да оцелеят в кризата.
Това е първият епизод, той разказва за бистро "Каристо" на Каритас Сф. Те помагат на хората в нужда. Сътрудниците на „Каритас” ежедневно се стремят да облекчат болката и страданието на изпадналия в уязвимо положение с професионални грижи и внимание. Всеки човек трябва да дава каквото може, особено в такива ситуации.
Автори са Пролет Велкова и Вяра Деянова.

Предаване 17: Българският червен кръст с благотворителна кампания

Българският червен кръст с благотворителна кампания в подкрепа на битката с коронавируса.
Желаещите могат да подкрепят кампанията:
- чрез SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС.
- на банковата сметка на БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
IBAN: BG47UNCR7630 1077 9117 00
BIC: UNCRBGSF
Включваме Красимира Величкова, която е директор на Българския дарителски форум.
Свързваме се и с Георги от София. Няма нужда от по-голямо представяне. Той се включва в световната инициатива и е готов да помогне на своите съседи и дори да се включи като доброволец в болница.
Българското дружество по офталмология в Александровска болница започна дарителска кампания в помощ на всички медицински работници.
Включваме д-р Александър Оскар, дм, началник на Клиниката по очни болести.

Предаване 16: Вили Котева и Краси Величкова

Започваме с една история от село Бистрица, което за по-малко от 3 месеца събра към 100 000 лева, за да помогне на една жена в нужда. За призванието да помагаш говорим с Вили Котева и Краси Величкова от Български дарителски форум

Предаване 15: Янита Кирова (Д-р Пипи) и Ива Лапатова (Д-р Куку)

Представяме Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи. Чрез средствата на пантомимата, клоунадата, кукления театър и фокусите медицинските клоуни създават по-благоприятна среда и подпомагат за по-бързото възстановяване на хоспитализираните деца. Ще разберете повече през смеха заедно с Янита Кирова (Д-р Пипи) и Ива Лапатова (Д-р Куку)

Предаване 14: Емилия Клайн и Теодора Черкезова

Тук-Там е сдружение на българите с опит и образование в чужбина, които вярват в България. Емилия Клайн и Теодора Черкезова подкрепят хората, които са в чужбина да се върнат и да изградят по-добра общност за нашата страна. Те насърчават студенти и ученици да придобият опит в чужбина и да се реализират в България, като им предоставяме информация и възможности за обучение зад граница. Чуйте повече от Емилия Клайн и Теодора Черкезова

Предаване 13: Янина Танева и Милица Джанджова

Днес отваряме своите врати за Фабрика за идеи, където ни очакват Янина Танева и Милица Джанджова. Седем баби от цяла България са изработили мартеници, които от Фабрика за идеи ще продадат на няколко големи компании, а средствата ще се върнат отново при бабите.

Предаване 12: Виктор Кирков

В това издание на предаването на гости в студиото на Дарик и водещата Нина Александрова е Виктор Кирков от „Отбор на надеждата“.

Предаване 11: Калина Иванова и Валентина Христакиева

Калина Иванова и Валентина Христакиева са създали място и защитено жилище, където хората с психични проблеми се чувстват добре и могат да получат нужната грижа.

Предаване 10: Любомира Кривошиева

Това предаване разказва за властта на гражданите или какво можем заедно. Ние вярваме, че заедно можем променим средата около себе си и човешките съдби.
На гости в студиото на Дарик е Любомира Кривошиева от сдружение „Диви животни“. Организацията се занимава с оказването на първа помощ, лечението и рехабилитация на диви животни.

Предаване 9: Морис Гринберг, Анжела Пенчева и Елена Пенчева

Доц.д-р Морис Гринберг е преподавател в Нов български университет в департамент „Когнитивна наука и психология“. Той ще ни разкаже за иновативна технология, която дава възможност за ползване на компютър само с поглед от хора със сериозни физически ограничения”. Специализиран софтуер, който позволява естествена комуникация.
Анжела Пенчева е посланик на технологиите за контрол с поглед на фондацията. Тук и нейната майка Елена Пенчева, която участва в процеса.

Предаване 8: Стефка Попова-Лазарова

В този епизод представяме Стефка Попова-Лазарова и нейният проект, предвиден за реализация от Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК).
Защо е важно доброволното кръводаряване?

Предаване 7: Галина Лачева

В първия епизод на предаването на Дарик Радио „Властта на гражданите... или какво можем заедно" за 2020 г. Ви представяме една страхотна инициатива, наречена „Храна, не война - София". На гости на водещата Пролет Велкова в студиото на Дарик е Галина Лачева.
Ще научите повече как се е зародило световното движение „Храна, не война" още през 80те години на ХХ век. Как функционират създадените солидарни кухни и какви са хората, които се отдават на тази идея?

Предаване 6: Георги Калайджиев

В последния за 2019 г. епизод на предаването на Дарик Радио „Властта на гражданите... или какво можем заедно" Ви каним на една разходка с нас едновременно до Сливен и до Германия. Става дума за музика, вдъхновение и много любов, която открива светове за деца в нужда. Водещата Пролет Велкова ни запознава с Георги Калайджиев, а в репортажа на Мария Милкова ще можете да научете страхотната история на Златко и Марияна, които са включени в проекта "Музика, вместо улицата".

Предаване 5: Анимари Димитрова и Златко Златков

В този епизод на предаването на Дарик Радио „Властта на гражданите... или какво можем заедно" ще ви отведем в село Русаля заедно с Мария Милкова. На гости на водещата Нина Александрова в студиото на Дарик са Анимари Димитрова и Златко Златков.
Ще научите повече как се е зародила идеята за създаването на едно уникално училище в това малко Великотърновско селце.

Предаване 4: Здрава Воденичарова и Анна Адамова

В поредния епизод на предаването на Дарик Радио „Властта на гражданите... или какво можем заедно" Ви представяме една страхотна инициатива на Български център за нестопанско право - платформата „Дар пазар". На гости на водещата Пролет Велкова в студиото на Дарик са Здрава Воденичарова и Анна Адамова от екипа на БЦНП.
Ще научите повече как се е зародила идеята за Дар пазар как бихте могли да се включите и да се възползвате в максимална степен от тази страхотна възможност.

Предаване 3: Гергана Куцева

В третия епизод от поредицата на Дарик "Властта на гражданите или какво можем заедно“ Ви представяме Гергана Куцева, която е директор в сектор "Развитие и комуникации“ към Български фонд за жените и Нина Савова от Фондация "Бъдеще и надежда“.
Ще чуете интересни истории и гледни точки за борбата срещу насилието над жени. Нина Савова ръководи именно такъв център за жени и майки с деца, претърпели домашно насилие. Разговорът с Нина Савова ще отговори на въпроси като: Какви са причините все още недостатъчно на брой жени да търсят помощ? Доколко срамът и страхът са водещи в този избор?
В репортажа на Мария Милкова ще се запознаете с истинската история на една жена, която вече над 20 години таи в себе си проблема и спомените за унижението и болката. Как тя се е справила с един толкова дълго продължил кошмар и къде е намерила и намира помощ?

Предаване 2: Теодора Колева и Николай Златев

Във втория епизод на „Властта на гражданите, или какво можем заедно" ви запознаваме с Фондация за социална промяна и включване (ФСПВ). Тя подпомага деца в неравностойно положение и млади хора към независим живот.
На гости в студиото на Дарик радио са Теодора Колева, изп.-директор и Николай Златев, ръководител социална работа във фондацията. Как се дава подкрепа на млади хора, излизащи от институции, как се създават условия за по-смислено бъдеще, как фондацията е помогнала на над 150 младежи за последните 10 години?

Предаване 1: Симона Караиванова и Ивайла Георгиева

Първата ни среща е с хората, които стоят зад Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”. За да навлезем повече в темата ще ви срещнем със Симона Караиванова, която е член на Управителния съвет на Сдружението и Ивайла Георгиева, която е клиничен психолог от КДКХО при УМБАЛ „Царица Йоана. Те помагат и осигуряват комфорт на децата, борят се за осигуряване на лекарствата им и за промяна на нормативната уредба.
В репортажа на Мария Милкова ще разберете повече за Теодора, която дава вяра и надежда в трудните моменти. Теодора преподава в детското онкологично отделение в болница Царица Йоанна. Шестокласникът Николай прекарва половин година там, но ученическата раница не го изоставила. Казва, че, обученията на учителката са нещо различно.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress