fbpx

Правило номер 1 – Свободата

Музикалното гориво „Фортисимо KЛАС”
април 1, 2015
Пряко излъчване на Форум КЛЮЧ
април 17, 2015

Текст: Надя Димитрова

Срещам се със Станимир Гъмов или просто „Гъмов“ в локала на Кукления театър в София. За своя професионална роля и призвание той отдавна избира кукления театър. Май става въпрос за „любов от пръв огън“, защото Гъмов споделя, че се е „запалил“ по него още на 19. Самодейният театър в гимназията в Стара Загора го грабва и пламъкът не го пуска и до днес. В НАТФИЗ го приемат и драма, и кукли. Той съзнателно избира второто. Влиза в класа на проф. Боньо Лунгов и още второкурсник излиза на професионална сцена. И така вече близо двадесет години.

kato-dve-kapki-voda-tsyaloto-preobrazyavane

Преобразяване

На въпроса ми „Защо КЛЮЧ?“ той отговаря с неприкрита изненада: „Ами, как така защо КЛЮЧ?! Предложиха ми да участвам в една прекрасна кауза и аз казах ДА“. Независимо от факта, че се превъплащава в различни образи, във всеки един от тях той намира причина да подкрепи стойностните каузи.

Споделя мнението си за младите хора като за напредничави и лишени от страхове и бариери. Прави паралел между „сега“ и „преди“, визирайки политическия режим в България преди около 20 години. Говорим си за младост и за свобода, a той с откровена спонтанност и умиление се сеща, че скоро е слушал група млади талантливи улични музиканти.

Вълнува го свободата – свобода, която включва самостоятелност и право на автентичност. Свободата да можеш сам да избереш как да се обличаш, в какво да вярваш и зад какво да стоиш. Тази свобода, която ти сам създаваш, прегръщаш и възприемаш като активно състояние, за което носиш лична отговорност.

Гъмов

Станимир Гъмов

В хода на разговора ни Гъмов изразява убеждението си, че правилата са нещо необходимо и много важно. За него истината е проста: „Прави каквото искаш, бъди свободен, добър, но спазвай правилата и не нарушавай личното пространство на никого.“ Своя начин да бъде свободен той открива чрез театъра.

Ако животът е сцена и всички сме актьори в него, то Станимир Гъмов го нарече компютърна игра. Понякога виждаш надписа „Game over”, приемаш го, не се отказваш, пак влизаш в играта и я превърташ, следвайки мечтите си.

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress