fbpx

И нека Музиката бъде с Вас!

Идва време за нов КЛЮЧ
февруари 19, 2015
КЛЮЧ за всеки
март 17, 2015

Уважаеми организатори и приятели на ФОРУМ КЛЮЧ,

Имам удоволствието да представя на Вашето внимание националната образователна програма „Фортисимо Клас“.

Програмата бележи началотo си с пилотното издание на инициативата, стартирало през 2011г. в гр. София, създадено по подобие на учебните занимания в Pacific Symphony, които обучават над 17000 деца годишно в Калифорния – САЩ. В продължение на четири поредни години моделът се адаптира към българските условия с цел да възроди интереса на младата аудитория към класическата музика и чрез по-нетрадиционен образователен метод да се даде шанс за оформяне на музикален вкус сред младите хора, като им предоставя уникалната възможност да опитат самостоятелно как се изпълнява музика.

„Фортисимо Клас“ е новаторска програма за обучение по музика, която протича в рамките на девет учебни седмици, сред учениците от средните училища в различни градове в България. По-конкретно програмата е предназначена за ученици от трети и четвърти клас. Специални гост-лектори са водещи професионални музиканти от филхармониите в съответните градове. В редовните учебни часове по музика, музикантите представят на децата по съвременен начин всеки един от деветте основни музикални инструмента в състава на симфоничния оркестър: цигулка, валдхорна, виолончело, тромпет, контрабас, китара, ударни инструменти, флейта и кларинет. Посредством авангардни и модерни преподавателски методи учениците се запознават с историята на музиката, любопитните факти около конкретните теми и стават съпричастни с красиви изпълнения на живо. Също така те могат да споделят непосредствените си впечатления с музикантите

За финал на учебната година традиционно се организира празничен симфоничен концерт, на който присъстват всички деца, взели участие в програмата прeз годинатa, техните учители и гост-лектори. Водещи концерта са изтъкнати български актьори и журналисти.

Ето малко статистика:

През учебната 2013/2014г. „Фортисимо Клас“ включва обучение в 46 училища в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Варна, Разград, Шумен, Русе, както и в Етрополе, Дупница и Правец, с участие на повече от 12 700 деца.

През учебната 2014/2015г. „Фортисимо Клас“ обхваща 30 училища в градовете София, Пловдив, Русе, Разград и Благоевград , като наброява над 2 800 деца.

Целта на „Фортисимо Клас“ е да възпита у подрастващите ново отношение към симфоничнaтa музика, да ги заинтригува с нов поглед към класиката. За да опознаят и обикнат музиката завинаги!

Не случайно обединяващо идеята Мото на проекта е вдъхновяващата фраза …И нека Музиката бъде с Вас!…….

Хари Ешкенази

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress