Предстои анонсиране
декември 3, 2017

Янита Кирова е човек с всестранни интереси и в това открива вкуса на живота. Тя завършва бакалавърска степен по Туризъм през 2008г. и магистратура по Културен туризъм  през 2011г., в СУ “Св. Климент Охридски”. Същата година е приета в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, където през 2016г. завършва специалност Театър на движението-Пантомима в класа на доц. Александра Хонг.

Ива Лапатова започва своите сценични изяви, когато е само на 4 години. През 2016г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ специалност Театър на движенето – Пантомима, също в класа на Александра Хонг, а през 2017г. защитава магистърска степен в ЮЗУ „Неофит Рилски“, гр. Благоевград, специалност Хореографка Режисура. В момента следва докторантура специалност Хореография.

Водени от любовта си към театъра, Янита и Ива се срещат именно в НАТФИЗ, където още от първи курс стават неразделни. За тях театърът е магия, лекарство, възпитание за вкус към естетиката, начин на живот.

През месец октомври 2014г. Янита и Ива създават Детска и младежка школа за пластически театър „Училище за щастие“ към „Читалище Алеко Константинов-1897“, гр. София. А през 2015г. заедно с други техни съмишленици, колеги и приятели, сред които актьори, режисьор, драматург, психолог създават Организация с нестопанска цел в обществена полза Сдружение „Метаморофози“.

През месец април 2016г. благодарение на проф. д-р Станкев (директор на болницата) и доц. Кънева (началник Клиника по детски болести и детска кардиология) започват работа като медицински клоуни в детските отделения на МБАЛ Национална кардиологична болница, където работят и до момента. Там Ива и Янита създават „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“. Тя представлява посещение на медицински клоуни в детските отделения, които чрез средствата на театъра и смехотерапията създават една по-благоприятна среда и помагат за по-бързото оздравяване на малките пациенти.

През 2017г. те получават номинация в четвъртото издание на проекта „40 до 40“ на Дарик Радио и още една от списание Грация за „Жена на годината“.

Ноември месец същата година излиза премиерата на техния театрален невербален спектакъл „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“, разказващ на малки и големи, че не е толкова страшно, ако се наложи да попаднем в болница и че лекарите не са врагове, а са там, за да ни помогнат. Спектакълът влиза в редовната програма на сезон 2017/2018г. на Театър „Сълза и смях“.

Янита и Ива вярват, че “Успехът не е ключът към щастието, а щастието е ключът към успеха. Ако обичаш това, което правиш, ще бъдеш успешен.” А. Ш.