fbpx

Докато се готвим за КЛЮЧ Unplugged с Благослав Михайлов

Разбираме ли демокрацията? Unplugged на живо и online с участието на Благослав Михайлов от СТРАЖА
януари 11, 2022
Разбираме ли демокрацията? КЛЮЧ Unplugged представя Благослав Михайлов от СТРАЖА
януари 31, 2022

Този КЛЮЧ UNPLUGGED ще бъде на 25.01.2022 от 18,30 ч.

Online в страниците на Форум КЛЮЧ, НПО портал и ДаДа бар във Фейсбук

Докато се готвим за КЛЮЧ Unplugged (вторник, 25.01.2022, на живо от ДаДа бар и online в страниците на Форум КЛЮЧ (https://www.facebook.com/ForumKLYUCH), НПО портал и ДаДа бар се вдъхновяваме с няколко загряващи въпроса, които зададохме на Благослав Михайлов. Вижте неговите отговори по-долу :)

1. Кой е Благослав Михайлов - представи се с 3 думи

Демократичен прагматичен идеалист. Давам това определение, защото демокрацията е залегнала дълбоко в моите виждания и ценностна система, но и защото съм напълно наясно с нейните недъзи, което не ме спира да вярвам в нея, а по-скоро ме кара да я анализирам обективно и да търся практически начини тя да работи по-добре и за повече хора. Прилагам същото мислене и в много други сфери. Важно е човек да се стреми към високи идеали, но да търси реалистични начини да ги осъществява.

2. В настоящия момент...

Разглеждам една от многото стенограми, които ние предоставяме на нашата платформа. Да четеш нещо отпреди 20 години и да имаш чувството, че е изречено вчера в парламента, ти създава усещането, че България е заседнала в някакво безвремие, в които ние вечно се лутаме и търсим "промяната". Дори по-притеснителното е, че вече повече от половината българи са се отказали да я търсят. На всеки няколко години се появява нов политически проект, нов спасител, който обещава радикална промяна, но тя все не идва. Дали този път ще е различно и има ли как да бъде?

3. Идеята, която ...

Идеята, която искаме да предадем на българското общество е, че демокрацията може да работи много по-добре с помощта на съвременните Интернет технологии. Защото за нас демокрацията не се ограничава до това да гласуваш на всеки 4-5 години. Демокрацията е култура, начин на мислене, постоянна информираност и ангажираност от страна на гражданите. А съвременните Интернет технологии са показали, че могат да бъдат толкова ефективни точно в това да информират и ангажират хората. Може би точно тези технологии ще трансформират демокрацията, дори в световен план.

4. Вдъхновявам се от ...

Това, което винаги дълбоко ме е вдъхновявало, е градивният потенциал на човека. Всеки един човек носи онази искра, която е накарала нашите предци преди милиони години да овладеят огъня или да издялкат сечива. Всеки един човек носи на раменете си един суперкомпютър, който е способен на невероятни неща. Затова и вярвам толкова силно в демокрацията. Един милион човека осмислят реалността по милион различни начина, докато шепата управляващи виждат света само през своята ограничена призма. Близко е до ума, че ако искаме едно общество да функционира добре, трябва да интегрира цялата "изчислителна мощ" на своите граждани.

5. Защо да гледате Ключ Unplugged с мое участие?

Защото е време да си поговорим сериозно за бъдещето на българската демокрация, без обещания, без лозунги, съвсем искрено да се опитаме да посочим откъде идват проблемите ни и как можем да ги решим, как да вървим напред, за да създадем едно по-демократично общество, което да работи в полза на всички нас.

Това събитие е част от проект "Какво можем заедно", реализиран от Фондация Дарик в партньорство с Фондация "Четиридесет и две" и НПО портал и с подкрепата на Фонд Активни граждани Българияwww.activecitizensfund.bg


Цялата отговорност за съдържанието на публикуваните епизоди се носи от Фондация Дарик и Фондация „Четиридесет и две“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че те отразяват официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress