fbpx
Форум КЛЮЧ ще бъде адаптиран за хора с увреден слух
март 25, 2015
Театърът, от който сме част
март 27, 2015

Текст: Яна Младенова

Всеки текст е малка изповед на един пишещ човек, на един събирач на истории. Истории, които си заслужава да бъдат разказани, прочетени и почувствани, а ако имаш мъничко късмет – и изживени. Такава е и тази! В нея става дума за много цветове, за джаз, за тонове мотивация и вдъхновение, за едно куче, за едно място, носещо собствена душа и за една прекрасна дама, която раздава частици от себе си, за да донесе добавена стойност на обществото.

Дамата е Люба Христова. А мястото – SOHO. Първата асоциация, която ви идва наум, е вероятно с едноименните артистични и културни квартали в Лондон и в Ню Йорк. Не сте далеч от истината. Sofia Holistic Coworking Company е една своеобразна експлозия от светлина, цветове и положителна енергия. Ако трябва да бъда най – обща – SOHО е работно пространство за споделено ползване в центъра на София, събиращо в себе си всевъзможна храна за културния апетит – изложби, кинопрожекции, концерти и дори курсове по йога и класически балет. Ако трябва да бъда конкретна, обаче, SOHO е дом за една голяма общност. Именно това е и най – голямата му добавена стойност.

SoHoС Люба се срещаме именно в SOHO и сякаш водим паралелно два разговора – единият е с нея, а другият – с тази материализирана частица от душата й, в която се и намираме.

В енергичния поток от думи научавам, че създаването на SOHO е предхождано от 8 години в Париж, където Люба учи международна икономика, а след това и бизнес консултинг. Интересите й се концентрират върху устойчивия начин на развитие чрез интегриране на зелен начин на мислене. По естествения път на развитие на нещата, тези й влечения я водят до това да се завърне в България, ставайки част от екипа, който управлява оперативна програма „Околна среда”. Макар и цветната й личност да не се вписва в строгите рамки на административния апарат на министерството, Люба успява да придобие изключително много ценен опит.

И така, някак естествено, следващата крачка е SOHO. Люба получава много от обществото и иска и да му дава също толкова, да създаде стойност, да даде възможност на знаещите и можещите да оптимизират креативността си. Родителите й не са я улеснили да й обяснят, че някои неща се случват доста трудно и именно това кара Люба смело да се бори за сбъдването на мечтата си. На този етап вече е разбрала, че няма да успее директно да спаси целия свят, но вместо това би могла да внесе положителна промяна в частта от света около нея. Чрез ефекта на пеперудата Люба вярва, че ако побутне една плочка домино, то тя ще даде тласък и ще засили всички останали, водейки до една лавина от реализирани идеи. И тя побутва!

Докато Люба ми разказва своята история, аз чета тази на SOHO – чета я по вазата с лалета от едната ми страна и оригами птичките от другата, по заразяващата енергия, с която неизменната обитателка на сърцето на Люба – голдън ретрийвърката Роя върти опашката си в приветствие на нови посетители, по споделеното усещане за “случване” и непрестанен “брейнсторминг”, което доминира в SOHO.

След всичко, което изписах, тук е моментът да отбележа, че Люба стои пред мен напълно здраво закрепена за земята. Мечтите й са обгърнати в планове и проекти, в реализиране, подплатено с вмъкнати тук-таме телефонни разговори и имейли, реализиращи поредната креативна идея. Аз мълча и записвам. Несъзнателно съм се усмихнала, стараейки се да попия колкото се може повече от заразителната положителната енергия, която тече по вените на Люба и по тръбите на SOHO.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress