fbpx

Музикалното гориво „Фортисимо KЛАС”

Нищо за човека без човека
март 30, 2015
Правило номер 1 – Свободата
април 2, 2015
fortissimo 2014

Фортисимо в Зала България

Текст: Ива Тодорова

На 21 съм и за първи път отивам на симфоничен концерт. Разбираемо, вълнението ми е огромно. За мое щастие подранявам, но оглеждайки хората по пътя към концертната зала, ми се струва, че съм доста закъсняла в запознанството си с класическата музика. Опашки от хора. Идват на групи, като мравки, отвсякъде. Зала „България” се пълни все повече и повече. Публиката е все по-нетърпелива за началото. Еуфорията се усеща във въздуха. Чуват се бурни ръкопляскания и овации, все едно съм на рок концерт. И ето, че светлините изгасват, всичко притихва и магията започва!

Може би тук е моментът да вметна, че средната възраст на публиката е с 10 години по-малко от моята и за да сме по-точни – 4-ти клас. А причината, довела младата и нетърпелива публика в концертната зала, е финалният концерт на Националната образователна програма „Фортисимо Клас”, основател и основен двигател на която е Хари Ешкенази. Това е само първият концерт от поредицата, следват заключителни концерти в училища от цяла България.

Ударни инструменти

Ударни инструменти

Концертът е низ от приятни емоции. Стотиците любопитни детски очи и уши жадно попиват всяка нота, изсвирена на сцената от Софийската филхармония и участват живо, като отговарят смело на загадките и гатанките, за да заредят „машината на времето”, хранеща се с музикално гориво. Между Моцарт и Вивалди си намират път карибските пирати и ядосаните пилета от Angry Birds. Да развиваш музикално изкуство в България е трудно, но енергията и откритостта, с които Хари Ешкенази подхожда, без клишета и излишни преструвки, са вдъхновяващ пример за това, че всичко е възможно и емоциите в зала „България” го доказват.

Но за да се стигне до концертната зала, малчуганите преминават през забавни и интересни уроци в часовете по музика, включващи девет от най-обичаните и популярни музикални инструмента – цигулка, валдхорна, виолончело, тромпет, контрабас, китара, ударни инструменти, флейта и кларинет. Часовете по музика са водени от професионални музиканти от филхармониите от цяла България. Радостта на децата да видят своите учители в клас и на сцената е неописуема.

Публиката

Публиката

А емоциите в клас са още по-големи. Слушайки как децата изпълняват Пета симфония на Бетовен сякаш загряват за карате мач, разбирам, че това изобщо не е обикновен час по музика. Усмивките след открития урок с Хари Ешкенази са заразителни. Пламъкът в очите на децата гори за класическа музика. Това е и горивото, което „зарежда” Хари Ешкенази и екипа от учители, приятели и съмишленици на програмата, защото „Фортисимо КЛАС” е KЛЮЧът на децата към класиката, за да я опознаят и обикнат по нов различен начин.

Очакваме ви на Форум КЛЮЧ, за да се заредим с музикалното гориво, наречено „Фортисимо KЛАС”. 18-ти април, Модерен театър и класическа музика.
И нека Музиката бъде с Вас!

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress