fbpx

Нищо за човека без човека

В БДЗП попаднах случайно, но всички знаем, че случайни неща няма
март 27, 2015
Музикалното гориво „Фортисимо KЛАС”
април 1, 2015

Текст: Ива Тодорова

Чувал ли си фразата „Ти си луд!” или „Абе, ти си ненормален” ? А знаеш ли какво стои зад думите, на които се смеем? Какъв трябва да си, за да си „нормален”? Не се прави на луд! Знаеш за какво говорим. Въпреки че за тази тема трудно се говори.

Когато през 1975 година в психиатрична болница в щата Орегон в САЩ снимат знаменития филм „Полет над кукувиче гнездо”, продуцентите се отказват от възможността да използват за статисти реални пациенти с аргумента, че те не изглеждат достатъчно странно, за да кореспондират с наложилия се сред обществеността образ на психично болния.

Има една зелена къща в София, в която няма етикети нормално/ненормално. Къщата, дошла с предназначението си. Носи се легенда още от времето, когато са я купили, че вътре е имало психично болна жена като от приказките. Под купища от боклуци и отпадъци – жена с дълга коса, нокти и странен поглед. Къщата била използвана за склад, за производство на сандвичи, за какво ли не. Но просто е чакала истинската си цел – така, както всеки човек. Може и да няма път до там, може и да се намира трудно, но това място носи надежда на много нуждаещи се хора.

Комплекс за психично-здравни услуги в Слатина е единствената широко разпознаваема служба в София. Тя е сериозен източник на подкрепа за хората с психично-здравни проблеми. Комплексът включва Дневен център, Информационен център и Защитено жилище. Създаден е от Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София”, работеща в сферата на психичното здраве. Общата цел е по-качествен живот за хората с психично-здравни увреждания, на фона на болестта и въпреки нея.

pingviniГоворим с Калина Иванова, управител на Комплекса. Следейки разказа ѝ, наблюдавам емоцията, с която тя говори за своята кауза. Именно онова „зверско усещане за кауза”, което движи целия им екип. Дейностите им са свързани с всички парчета от пъзела на живота. Осъществяват индивидуални и групови програми за възстановяване чрез активно водене на случаи на всеки клиент, пълна подкрепа за развитие, поддържане и развитие на умения за социализация. Организират езикови и компютърни занимания. Предлагат разнообразни дейности като фотоклуб, готварство, а голяма част от инициативите са организирани от самите клиенти на комплекса.

Обществена пералня „Зелена” е успешен проект за социално предприемачество като начин за преодоляване на обществените нагласи спрямо хората с психично-здравни проблеми. Не, пералните не са зелени, но осигуряват заетост на лицата с увреждания, подобряване на жизнения им стандарт и създаване на условия за развитие капацитета им като личности, въпреки последиците от болестта.zelenata kasta

Отскоро клиентите на комплекса се радват на съвсем нова идея. „Творилница” е място, където те помагат в изработването на пъстроцветни играчки, рокли и чанти от плат. Това не са само методи за трудотерапия, а реални трудови възможности, които допринасят за включване в обществото на хората с подобни увреждания.

Болестта не настъпва внезапно, тя може да бъде контролирана. Калина разказва за толкова много проекти на терен, с клиенти, в училища, с доброволци. Споделя наглед простата рецепта за успех – информиране и включване. Основен метод: овластяването. Мотото им е „Нищо за човека без човека”. Нищо за хората без тях, всичко в партньорство.

Обществените нагласи обикновено предопределят единствената възможна „кариера на психично-болен” от болницата вкъщи и от вкъщи в болницата. Скрити зад етикета на болестта, тези хора „заравят главата си в пясъка“. Изолират се от обществото и губят базисни социални умения за справяне с живота. Ролята на Комплекса за психично-здравни услуги е да върне живота в ръцете на хората. И от „кариера на психично-болен” да създаде длъжността „Експерт от опит” – вдъхновяващи примери за хора, преборили болестта си, които вече са част от екипа на комплекса и помагат във воденето на случаи и на терен, дори когато всички институции вдигат ръце.

zashtiteno jilishteЗащото всички ние се нуждаем от нормализиране на представата за психичната болест. Погрешните вярвания, които объркват умовете ни, ни карат да дискриминираме другия, забравяйки добрите примери като Пералня „Зелена” и Експертите от опит. Трудно приемаме различието. Не можем и не искаме да видим различния до нас. А отношението към различния е отношение и към самите нас.

Да видиш човека отвъд етикета, когато психичната болест е само една част от него. Това е каузата на Калина Иванова. Ела на Форум КЛЮЧ, за да чуеш цялата история!

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress