fbpx

Докато се готвим за КЛЮЧ Unplugged с Балин Балинов

Що е то „зелена“ общност? – Online: КЛЮЧ Unplugged на 12.05.2021
май 10, 2021
Що е то „зелена“ общност – КЛЮЧ Unplugged представя Балин Балинов от Greenpeace България
май 28, 2021

Този КЛЮЧ UNPLUGGED ще бъде на 12.05.2021 от 19 ч.

Online в страницата на Форум КЛЮЧ във Фейсбук

Докато се готвим за КЛЮЧ Unplugged (сряда, 12.05.2021, online в страницата на Форум КЛЮЧ https://www.facebook.com/ForumKLYUCH), се вдъхновяваме с няколко загряващи въпроса, които зададохме на Балин Балинов. Вижте неговите отговори по-долу :)

1. В настоящия момент...

В настоящия момент препрочитам едно интервю на Ноам Чомски по актуални теми. В него той прецизно описва развитието на американската политика за климата и околната среда през този век. Цитираните от него проучвания на общественото мнение показват огромното въздействие, което политическите послания имат над обществото. Как един политик, обграден от подражаващи му партийни съратници, пренебрегва научни изследвания и обективни доказателства за климатичните промени и причините за тях. Как успява да повлияе на повечето си симпатизанти, които загърбват чувството си за самосъхранение и критичното си мислене, за да започнат да повтарят користните политически тези. Наред с последиците от климатичните промени, Ноам Чомски посочва и риска от използването на ядрени оръжия, като най-сериозните заплахи пред оцеляването на човечеството. Той говори и за пандемията и нуждата от съпричастност и подкрепа за страните, които по-трудно ще се справят с овладяването на последиците от нея. В думите му чета тревога, загриженост, но и надежда за промяна. Всичко зависи от нас и изборите, които правим ежедневно – кого да слушаме, на кого да вярваме, как да живеем така, че да помагаме, а не да мразим и задушаваме хората около себе си.

2. Идеята, която ...

Идеята, която се опитвам да споделя с възможно най-широк кръг от хора, се нарича Helsinki Energy Challenge или Енергийното предизвикателство на Хелзинки. Преди година финландската столица отправи призив към предприемачи, учени и технологични организации да подпомогнат нейния преход към въглеродно неутрално бъдеще. В момента за отоплението си Хелзинки разчита основно на изкопаеми горива, сред които много голям процент въглища. Това е свързано с парникови емисии и замърсяване на въздуха. Планът е за по-малко от 15 години това да се промени. Бъдещето на Хелзинки ще бъде без горене на въглища, газ и биомаса, а за отпадъци дума да не става. Докато там проведоха дълъг конкурс и подбираха проекти от цял свят, в София леко и плавно протичаха процедурите по изграждането на завод за изгаряне на гориво от отпадъци в рамките на града. Иска ми се и нашата столица да обяви конкурс за технически решения как да се отопляваме без да горим каквото и да било. Мисля, че и други биха пожелали точно това

3. Вдъхновявам се от ...

Вдъхновявам се от гражданските обединения в цялата страна, които се сформират, за да защитят правото си на живот в здравословна среда. Подкрепям исканията на хората за чист въздух, чиста вода и земя. Радвам се на всяка инициатива за залесяване или почистване от дълго трупани отпадъци. Добрият пример има значение и прави впечатление.

Това събитие е част от проект "Каузи с глас и лице", реализиран от Фондация Дарик в партньорство с Фондация "Четиридесет и две" и с подкрепата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани www.activecitizensfund.bg

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress