fbpx

В БДЗП попаднах случайно, но всички знаем, че случайни неща няма

Театърът, от който сме част
март 27, 2015
Нищо за човека без човека
март 30, 2015

Интервю с Волен Аркумарев, Българско дружество за защита на птиците

Представи се на аудиторията ни?

Още от дете съм силно запленен от дивия животински свят. Обръщайки поглед назад към детството си, виждам едно хлапе с греещи очи, което разлиства любимите енциклопедии, разказващи за необикновения свят на дивите животни, а незабравими остават и всички миговете и безброй приключения сред природата край родното село в Източните Родопи. Днес мога да се определя като търсещ, борбен човек със силна мотивация, който се посвещава на нещата, в които истински вярва. Обичам пътешествията и предизвикателствата.

Кое те привлече към природозащитните каузи? Как стигна до БДЗП?

Любовта към природата е нещо, което всеки човек носи в сърцето си. За себе си чувствам, че това е моето призвание и се надявам, че хората, които защитават и ценят природата, ще се увеличават все повече. В БДЗП попаднах случайно, но всички знаем, че случайни неща няма! През 2005 г., когато бях едва четиринадесет годишен, научих, че се организира Олимпиада по орнитология и без миг колебание се записах за участие. Тя се организираше от БДЗП и само месец по-късно вече бях доброволец и заминах на първия си доброволчески природозащитен лагер в дома на лешоядите – Маджарово. БДЗП е нещо специално. Това е организация, която запленява хората именно с професионализма и силната мотивация на всеки един от многоцветното семейство, наречено екип. От създаването си преди повече от 25 години до днес БДЗП неуморно се бори за опазването на дивите птици и техните местообитания, както и за събуждането на любовта на обществото към природата. А завоюваните победи са много!

Защо точно птиците те привлекоха при цялата палитра от „зелени“ каузи?

Птиците имат специално значение за хората. Още от дълбока древност те са събуждали интереса на човечеството, символизирайки свободата и чистия порив към постигането й. Всеки от нас търси свободата и начин да изрази своята уникалност и може би в това отношение благородно завиждаме на птиците за лекотата, с която те го постигат. Възхищаваме се на белите щъркели, които всяка есен поемат на своето епично пътешествие и изминават над 7 000 км през три континента, за да достигнат зимните си квартири, а рано напролет отново се завръщат над покривите на къщите ни и това може само да ни вдъхновява. Птиците са навсякъде около нас и ни изпращат знаци, които ние трябва да разчитаме правилно. В Индия например са научили своя урок по трудния начин. За близо 20 г. там са изчезнали 99 % от лешоядите в резутат на използването на едно лекарство за лечение на болните домашни животни, които въпреки всичко умират. Онези според хората „нелицеприятни създания“ – лешоядите, изпълняват изключително важната роля на природни санитари, които почистват природата от труповете на умрелите животни. С изчезването на лешоядите многократно са се увеличили бездомните кучета, а с това и заболяваемостта от бяс сред хората. За сравнение, в България лешоядите също са били на прага на изчезването и благодарение на усилията на природозащитните организации тези величествени птици все още летят в небето над нас. По състоянието на птичите съобщества можем да съдим за състоянието на природата като цяло. През последните години не само в България, но и в цяла Европа се наблюдава бърз спад в числеността на видовете птици, които обитават земеделските земи, което е индикатор за влиянието на химизацията в селското стопанство върху природата и върху човека като неразривна част от нея. Птичият свят е много пъстър, чудноват и силно запленяващ, стига да отворим съзнанието си за него.

Какво си мислят според теб хората, че правиш и какво реално правиш, доколко едното се припокрива с другото?

Волен КЛЮЧ

Волен Аркумарев

Когато човек работи и се посвещава на една кауза, той влага много емоция и сърце. Така е и в природозащитата. За да се справиш успешно със своята задача, за да съхраниш даден вид или място, е необходимо много добре да познаваш природните процеси. Природата е една сложна мрежа от взаимоотношения, която е достигнала своето съвършенство по пътя на милионите години еволюция и вземането на решения относно тази сложна система изисква да я познаваш в дълбочина. За съжаление, много често хората не разбират това. Благодарение на усилията и професионализма на БДЗП през последните години бяха постигнати редица природозащитни успехи не само в България. Сред тях са увеличаване на числеността на популациите на редки видове като царския орел и белоглавия лешояд, обезопасяването на хиляди рискови за птиците електрически стълбове, обявяване на десетки защитени територии, създаване на агро-екологични мерки, чрез които се постига опазването на пасища и ливади с висока природна стойност и много много други. Един от най-значимите успехи с международно значение е обезопасяването на рисков електропровод в Судан, който е отнел живота на хиляди египетски лешояди (най-бързо изчезващият вид в Европа). Никой от тези успехи не би бил възможен без силната подкрепа на много доброволци, местни хора и цялото общество, защото природата е за всички нас.

Защо прие да дойдеш и да говориш на КЛЮЧ?

Приех да участвам във Форум КЛЮЧ, защото идеята е страхотна и инициативата си струва да бъде подкрепена. Иска ми се да вярвам, че ние наистина ще успеем да отключим промяната в обществото към нещо по-добро, защото промяната започва от всеки един от нас.

Какво искаш да се случи след събитието?

Много ми се иска след това събитие всеки, който е присъствал, да получи своето вдъхновение. Вдъхновението да намери това, което да осмисля живота, да намери нещата, които вълнуват ума и ни карат да бъдем по-добри. Иска ми се армията от хора, готови да защитават природата, да се увеличи дори само с един човек.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress