fbpx

Quo Vadis/ Накъде отиваш – КЛЮЧ Unplugged с Тихомира Методиева – Тихич

Quo Vadis/ Накъде отиваш – КЛЮЧ Unplugged с Тихомира Методиева – Тихич
август 14, 2023
София Гейм Найт 2023 – Ключ Unplugged с Хелиана Велинова
октомври 23, 2023

Записът е от 14.09.2023 г. по време на събитие на живо, реализирано в Топлоцентрала, София.
Quo Vadis е заглавието на това събитие. Може би ще се запитате защо. Но тези, които са се запознали с книгата на Хенрик Сенкевич, ще хванат бързо идеята ни. А тя е, че в един свят, в който всичко гори, а хората губят ценностите си, има и други, които се стремят към нормалност. А Тихича е един от тях със сигурност.
Историята й е позната на мнозина, от доброволчески акции при гасене на госрски пожари, през подпомагане на спасителни операции при наводнения, но чист човешки активизъм. Всичко това е част от разговора, но не само... От предварителния разговор остана една реплика – „като доброволци постоянно учим нови професии, защото животът го изисква“. Говорим за това какво дава, какво взима, какво развива и къде е нормалността в доброволчеството.

Говорим за:
✅ С какво не е успяла да свикне в това нашето общество до сега? Няма ли усещането, че тези, които искаме да живеем в някаква истинска „общност“ все повече се маргинализираме?
✅ Какво е готиното на това да си доброволец? Как би го описала на дете?
✅ Кога и как започна да се занимава с тези неща?
✅ Каква е личната ѝ кауза?
✅ Има ли случки и ситуации, в които си е казала – Господи в какво се забърках? Или какво ще помни цял живот?
✅ В какви акции е участвала? Имало ли е такива в чужбина?
✅ Как се справя с всичко и как се преборва със стреса на място (това са си доста стресови ситуации, особено в КОВИД отделение, в Аспарухово, Мизия...)
✅ Чувствала ли се е неподготвена за нещо? А неподкрепена? Как се справя човек с това и си запазва мотивацията?
✅ Имало ли е комични моменти?
✅ Какво се е променило в нея с времето и всички доброволчески акции?
✅ Кога и как е създадена Националната асоциация на доброволците – какво представлява организацията, защо я има и за какво се бори?
✅ Как ги приемат институциите, използват ли ги?
✅ Как ги приемат редовите пожарникари и служители, когато се включат в акция на място – има ли предразсъдъци към тях и как се преодоляват?
✅ Привличат ли нови хора и как? Какъв типаж хора биха били най-подходящи за това?
✅ Не е ли сложно да си на нормално работно място и да трябва бързо да реагираш в дадена ситуация? Има ли нещо, което трябва да се промени, преосмисли, за да се улесни този процес?
✅ Как се справят като организация с резистентността на обществото към думата „доброволец“? Как се финансират?
✅ Как издържат ежедневно да се занимавате с трагедията на хората?
✅ Какви нужди имат в Националната асоциация на доброволците?
Правим този КЛЮЧ Unplugged с идеята да ви бъдем поне малко от полза, за да се ориентирате кое е правилно, кое - полезно и как бихме могли да бъдем едно малко по-нормално общество.
🎯 Отговори има много и различни, но ние избрахме да се съсредоточим върху тази тема през погледа на госта ни, който е с дългогодишен опит в една от малкото активни организации в областта на намаляването на вредите от употребата на наркотици. Но не, разговорът няма да бъде теоретичен и „научно звучащ“.
Събитието бе излъчено пряко във Фейсбук страниците на Форум КЛЮЧ и НПО портал.

Водещ: Александър Куманов от Фондация "Четиридесет и две"
За тези от вас, които не са наясно какво се случва на КЛЮЧ Unplugged - това е импровизирано събитие под формата на интервю с поканен интересен гост.
Забавно е и е отворено за въпроси от всички присъстващи онлайн. Опитваме се да покажем човека зад каузата, от плът и кръв.
Това събитие е част от проект "Какво можем заедно", реализиран от Фондация Дарик в партньорство с Фондация "Четиридесет и две" и НПО портал и с подкрепата на Фонд Активни граждани България www.activecitizensfund.bg
Цялата отговорност за съдържанието на публикуваните епизоди се носи от Фондация Дарик и Фондация „Четиридесет и две“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че те отразяват официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.
Екипът зад това събитие бе:
Водещ: Александър Куманов от Фондация "Четиридесет и две"
Монтаж: Александър Куманов
Видеозаснемане и стрийминг: Радослава Митрова
Социални мрежи: Владимир Станков и Чавдар Островски
При подготовката на това събитие, екипът ни бе подпомогнат от доброволци към Фондация "Четиридесет и две" по линия на Европейски корпус за солидарност и програма Еразъм+. Изказаните мнения и тези в епизода не ангажират Европейската комисия и по никакъв начин не могат да се считат за позиция на ЕК или Програма Еразъм +.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress